Ana Mihajlovski poziva sve žene da obustave neplaćeni kućni rad: Vreme je za promene među polovima

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste znali da žene, bez obzira da li su zaposlene ili ne, provode duplo više vremena na radu u kući nego muškarci?

Foto: ATA Images

Ana Mihajlovski poslednje dve godine napravila je pravi preokret u Srbji, dokazavši da jedan čovek može da učini mnogo, da je jedan glas dovoljan - ukoliko govorimo dovoljno glasno. Ne odstupajući od svojih principa, stala je u zaštitu žena prenoseći važne, teške, krucijalne teme - od akušerskog nasilja, problema sa kockarnicama, preispitivanjem lažnih doktorskih licenci pa sve do pojedinih političkih oglašavanja.

Mihajlovski ima jasnu poruku - internet je sjajno mesto, i naše, pojedinačne, mikropromene mogu da naprave makropromene na širem planu, ukoliko ne biramo reči kada iznosimo problem, ne ustupamo pred kritikom i ne bojimo se posledica.

Ana Mihajlovski je hrabrost.

Ovaj put, dotakla se važne, večne debate neofeministkinja i domaćica - neplaćeni ženski rad. Neplaćeni ženski rad je rad, odnosno sati koje žena provede brinući o kući i deci.

- Da li ste znali da žene, bez obzira da li su zaposlene ili ne, provode duplo više vremena na radu u kući nego muškarci? 94 odsto žena koje rade kraće od punog radnog vremena, kao razlog za to navode upravo brigu o deci i drugim članovima porodice. Žene koje su u braku, sa starosti deteta do 7 godina, provode čitavu radnu smenu obavljajući neplaćene kućne poslove. Ukupna godišnja vrednost neplaćenog rada u okviru domaćinstva čini čak 21,5 BDP-a Republike Srbije.

- Održavanje domaćinstva, kuvanje, peglanje, kupovina namirnica, briga o bolesnim članovima porodice neravnomerno je raspoređena između muškarca i žene. Oktobra 29. obeležavamo Međunarodni dan nege i podrške, sa ciljem da i u Srbiji postane tradicija. Zato pozivamo sve žene da na taj dan jednostavno obustave svoj rad. Hajde zajedno da pokažemo značaj i vrednost našeg svakodnevnog rada - poentira Mihajlovski.

(Ona.rs)