Fitnes mitovi u koje veruju početnici: Važno je pravilno se informisati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razbijanje široko rasprostranjenih fitnes mitova

Foto: Shutterstock

Sa sve većom popularnošću influensera i kulturom društvenih mreža koje veličaju i zahtevaju "savršenstvo" u svakom smislu, fitnes je za mnoge sada postao trend, umesto nečega čemu težite da biste vodili zdrav život. Samim tim, ukoliko nepripremljeni ulazite u neki proces i ne umete da se pravilno inormišete, možete lako poverovati u mitove i neistine koje vam se plasiraju.

Anavi Someshvar, instruktor fitnesa, razbija nekoliko uobičajenih mitova za koje veruje da su potpuno netačni, a da su prilično zastupljeni u društvu, piše "Indian Express".

Znojenje i sagorevanje kalorija

Mogli biste da vežbate po toplom sunčanom danu i više se znojite i da radite isti trening u klimatizovanoj prostoriji, i dalje ćete sagoreti istu količinu kalorija, objasnila je Anavi. Znojenje i sagorevanje kalorija nisu direktno povezani, odnosno više znoja ne znači automatski više sagorenih kalorija.

Samo trbušnjacima možete dobiti ravan stomak

Avani je rekla da možete raditi 100 trbušnjaka 100 dana i da još uvek nemate trbušnjake ni na vidiku. Umesto toga, fokusirajte se na mešavinu treninga snage i vežbi izdržljivosti dok istovremeno imate izbalansiranu ishranu.

Bez bola nema postignuća

To je definitivno mantra koju ne želite da sledite. Nikakav bol ili blagi bol tokom 24-48 sati nakon treninga je prihvatljiv, ali sve više od toga nakon svakog treninga može biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Možete da izgubite težinu na određenim mestima na telu

Koncept mršavljenja je jednostavan - unosite manje kalorija nego što sagorevate.

- Telo odlučuje odakle će sagorevati masti. Međutim, vežbanje određenih mišića tela pomaže u toniranju mišića, čineći telo vitkijim - kaže Avani.

Kardio za gubitak težine, teški tegovi za mišiće

- Apsolutno ne! Za najbolje rezultate u gubitku težine i dobijanju snage važno je da imate dobru kombinaciju treninga snage i kardio treninga. Takođe, ne propustite da jedete zdravu hranu i da se pridržavate dnevnog unosa kalorija i nutrijenata - zaključuje stručnjak za fitnes.

(Ona.rs)