Lena Baković, dijetetičarka sa Floride, otkriva trik koji TOPI KALORIJE DOK SEDIMO i najbolje vreme za ručak

K. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Savet koji dobije svaka osoba kada želi da smrša jeste da ne jede kasno uveče, a da ručak bude najobimniji obrok tokom dana. Međutim, nije stvar samo u tome što jedete za ručak, već i kada ga jedete, što može biti ključno za mršavljenje, upozorava dijetetičarka.

Prema rečima Lene Baković, registrovane dijetetičarke sa Floride, "optimalno" vreme za obrok je četiri do pet sati nakon što pojedete doručak.

"Ako neko ustane u 7 ujutro i jede obrok bogat hranljivim materijama u 8, verovatno će osetiti glad oko četiri do pet sati kasnije, između 12 i 1 popodne", rekla je ona.

"Ako ipak odlučite da pojedete ručak kasnije, na ovaj način može otežati telu da sagoreva hranu, što će rezultirati preskakanjem večere i/ili grickanjem kasnije pred spavanje", dodala je.

Naučnici u Španiji su takođe sugerisali da ljudi koji jedu kasnije za ručak troše manje kalorija i u mirovanju nego oni koji jedu u jedan popodne.

Foto:Shutterstock

Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrients, oni koji su jeli ručak u 4:30 popodne imali su nestabilan nivo šećera u krvi tokom dana i duže su pretvarali ugljene hidrate u energiju.

Prethodna istraživanja su pokazala da nije dobro da ne jedete duži period, jer to može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi kada konačno pojedete - naročito ako obrok sadrži puno ugljenih hidrata.

Ovi skokovi u šećeru povećavaju rizik od naglog pada nivoa šećera kasnije tokom dana, što može izazvati otpuštanje hormona koji izazivaju ekstremnu glad, zbog čega naginjemo grickanju.

Za Real Simple, Baković je izjavila: "Moguće je da će raniji ručak - neposredno nakon doručka - doprineti većoj gladi kasnije tokom dana i pred večeru".

"To može dovesti do grickanja nezdravih namirnica".

"Kada se ručak jede kasnije tokom dana i bliže večeri, to može dovesti do preskakanja večere, a zatim do osećaja gladi pred spavanje.bTo bi moglo podstaći grickanje slanih i/ili slatkih grickalica sa niskom nutritivnom vrednošću", pruča ona.

Međutim, nepravilni rasporedi obroka mogu uticati na naše zdravlje, upozorila je, jer mogu poremetiti cirkadijalne ritmove koji regulišu kako naše telo prelazi iz dana u noć i obratno.

"Kao što su ciklusi spavanja i buđenja važni i dosledni kako bi telo bilo usklađeno na dnevnom nivou, isto se može reći za naše obroke", objasnila je.

"Zbog toga je korisno da ručak bude u isto vreme svaki dan, jer ova doslednost u signalima gladi i sitosti usklađuje naše cikluse spavanja i buđenja".

Foto:Pexels

Ranije ovog meseca, jedan italijanski stručnjak za dugovečnost takođe je tvrdio da vrsta hrane koja se jede za ručak može povećati šanse da dođete do 100 godina.

Prema rečima doktora Valtera Longa, istraživača u oblasti starenja i bioloških nauka sa Univerziteta Južne Kalifornije, lak obrok od oraha i voća je korisniji "jer ne izaziva otpuštanje insulina i sve postprandijalne posledice" koje ima veći ručak.

Doktor Longo - koji je osnivač poznate 5:2 dijete - rekao je da bi trebalo da se trudite da jedete dovoljno rano, ostavljajući 12 sati između večere i doručka narednog dana.

Ovo je važno jer, kako naučnici tvrde, aktivira autofagiju, proces koji razgrađuje i reciklira stare ili oštećene delove ćelija - pomažući usporavanju starenja.

(Ona.rs/DailyMail)