Uz ovaj jednostavan trik od svega nekoliko sekundi proverite koliko je jaje stvarno staro

K. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock/Starstuff

Jaja su jedna od onih namirnica koje gotovo uvek imamo u frižideru. Koristimo ih za doručak, kao osnovu za kolače, za pripremu ručka ili večere, pa čak i za kreativne dečje aktivnosti kao što su uskršnje čestitke. Ipak, koliko god često posezali za njima, jedno pitanje nas stalno muči – kako da znamo da li su i dalje sveža.

Pored toga što se često diskutuje o tome koliko jaja je preporučljivo pojesti tokom nedelje, a naučna mišljenja o njihovoj koristi i štetnosti se razlikuju, mnogima je još veći problem da prepoznaju da li je jaje zaista bezbedno za upotrebu. Na sreću, postoji jednostavan trik koji u nekoliko sekundi otkriva da li je jaje sveže, bez razbijanja i bez komplikacija.

Sve što vam je potrebno jeste jedna prozirna posuda i malo vode.

U posudu sipajte vodu, otprilike do pola, i pažljivo spustite jaje u nju. Na osnovu načina na koji se jaje ponaša u vodi, možete lako zaključiti koliko je staro i da li ga je bezbedno upotrebiti.

Ako jaje potone na dno i ostane ležeći u vodoravnom položaju, to je znak da je vrlo sveže. Takva jaja su idealna za pripremu svih jela.

Ako jaje potone, ali mu se jedan kraj blago podigne ka gore, verovatno je staro oko nedelju dana. Još uvek je dobro za konzumaciju, ali je najbolje da se što pre iskoristi.

Ako jaje stoji uspravno na dnu ili se ljulja, u pitanju je jaje koje je staro oko tri nedelje. Može se još upotrebiti, ali je važno da se termički dobro obradi.Ako jaje ispliva na površinu vode, to je jasan znak da je pokvareno i da ga ne treba koristiti. U tom slučaju najbolje je da ga odmah bacite.

Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje. Umesto da se oslanjate na datum otisnut na pakovanju ili da nagađate na osnovu mirisa i boje, dovoljno je da pogledate kako se jaje ponaša u vodi. U samo nekoliko sekundi znaćete da li je spremno za upotrebu ili za bacanje.

(Ona.rs)

Teme