Letnji đuveč: Obrok pun vitamina za celu porodicu
Spoj povrća koji okrepljuje organizam
Povrće spada u nezamenjivu kategoriju u piramidi ishrane. Koliko god neko bio ljubitelj mesnih obroka, povrće bar kao prilog ne treba zaboraviti.
Posebno je ukusan ručak od svežih plodova, a bašte i pijace su sve bogatije njim. Đuveč je obrok koji nudi spoj povrća, a može biti i prilog i glavno jelo.
Sastojci:
- 3 glavice crnog luka
- 200 g boranije
- 200 g graška
- 4 krompira
- 2 tikvice
- 1 patlidžan
- 2 šargarepe
- 3 čena belog luka
- 2 paprike
- 1 šolja pirinča
- veza peršuna
- 3 paradajza
- so
- biber
Potrebno je:
Luk očistite, isecite i stavite da se dinsta na vrelom ulju.
Očisitite boraniju i grašak i dodajte ih luku.
Potom stavite krompir isečen na kriške, tikvice, patlidžan i šargarepu iseckane na kolutove i usitnjen beli luk.
Sve to spojte sa paprikom isečenom na trake i šoljom opranog pirinča.
Sve začinite i premestite u pekač. Poređajte po vrhu kolutove paradajza i isečkan peršun i dodajte malo vode.
Pecite u zagrejanoj rerni dvadesetak minuta, dok pirinač postane mekan.
(Telegraf.rs)