Letnji đuveč: Obrok pun vitamina za celu porodicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spoj povrća koji okrepljuje organizam

Foto: Shutterstock

Povrće spada u nezamenjivu kategoriju u piramidi ishrane. Koliko god neko bio ljubitelj mesnih obroka, povrće bar kao prilog ne treba zaboraviti.

Posebno je ukusan ručak od svežih plodova, a bašte i pijace su sve bogatije njim. Đuveč je obrok koji nudi spoj povrća, a može biti i prilog i glavno jelo.

Sastojci: 

  • 3 glavice crnog luka
  • 200 g boranije
  • 200 g graška
  • 4 krompira
  • 2 tikvice
  • 1 patlidžan
  • 2 šargarepe
  • 3 čena belog luka
  • 2 paprike
  • 1 šolja pirinča
  • veza peršuna
  • 3 paradajza
  • so
  • biber

Potrebno je:

Luk očistite, isecite i stavite da se dinsta na vrelom ulju.

Očisitite boraniju i grašak i dodajte ih luku.

Potom stavite krompir isečen na kriške, tikvice, patlidžan i šargarepu iseckane na kolutove i usitnjen beli luk.

Sve to spojte sa paprikom isečenom na trake i šoljom opranog pirinča.

Sve začinite i premestite u pekač. Poređajte po vrhu kolutove paradajza i isečkan peršun i dodajte malo vode.

Pecite u zagrejanoj rerni dvadesetak minuta, dok pirinač postane mekan.

(Telegraf.rs)