Nutricionista otkriva koje je najgore doba dana za užinu ako želite da smršate

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pored pravilnog izbora namirnica u procesu mršavljenja, od velikog je značaja i kada obedujete

Foto:Shutterstock

Krekeri između doručka i ručka, keksići popodne, malo čokolade ili porcija sladoleda pre odlaska na spavanje…

Iako mnogi kalorije koje unesu između obroka ne računaju u dnevni meni, one i te kako postaju vidljive u vidu viška kilograma posle samo nekoliko nedelja pod uslovom, naravno, da prerastu u naviku.

Nutricionistkinja Sara Beri kaže da je 75 odsto grickalica koje konzumiramo previše obrađeno, što nije dobro za zdravlje, piše "The Sun".

Slatkiši i slane grickalice koje rado konzumiramo, posebno u večernjim satima, pune su šećera, zasićenih masti i rafinisanih ugljenih hidrata, a siromašne vlaknima i proteinima.

- Istraživanje jasno pokazuje da, kada jedete kasno, odnosno posle šest sati popodne ili veoma kasno, odnosno posle 21 sat, to ima nepovoljan uticaj na vaše zdravlje - decidna je dr Beri.

Zašto većina ljudi ima poriv da jede uveče?

Profesor Tim Spektor dovodi noćno grickanje u vezu sa gledanjem TV sadržaja u kom se, takođe, propagira uživanje u hrani.

- Grickanje uz TV program postala je neka vrsta tradicije - kaže profesor Spektor.

Foto: Shutterstock

Nutricionistkinja Beri navodi da uživanje u ultraobrađenom obroku čini da jedemo više, što dovodi do metaboličkog haosa; tačnije, šećer u krvi raste, a onda naglo pada. Uzročno-posledična veza je unos većeg broja kalorija tokom narednog obroka.

Dr Beri upozorava da nisu samo slane grickalice i kolači na toj listi, već i one koje se reklamiraju kao zdrave, a to zapravo nisu.

Ona je izdvojila namirnice koje možete jesti u kasnim popodnevnim satima:

  • malo orašastih plodova
  • voće
  • grčki jogurt sa bobičastim voćem
  • crna čokolada i bademi
  • krastavac sa humusom
  • jabuke sa puterom od kikirikija
  • tvrdo kuvana jaja
  • gvakamole sos i sveže povrće

(Ona.rs)