Nutricionista otkriva koje je najgore doba dana za užinu ako želite da smršate
Pored pravilnog izbora namirnica u procesu mršavljenja, od velikog je značaja i kada obedujete
Krekeri između doručka i ručka, keksići popodne, malo čokolade ili porcija sladoleda pre odlaska na spavanje…
Iako mnogi kalorije koje unesu između obroka ne računaju u dnevni meni, one i te kako postaju vidljive u vidu viška kilograma posle samo nekoliko nedelja pod uslovom, naravno, da prerastu u naviku.
Nutricionistkinja Sara Beri kaže da je 75 odsto grickalica koje konzumiramo previše obrađeno, što nije dobro za zdravlje, piše "The Sun".
Slatkiši i slane grickalice koje rado konzumiramo, posebno u večernjim satima, pune su šećera, zasićenih masti i rafinisanih ugljenih hidrata, a siromašne vlaknima i proteinima.
- Istraživanje jasno pokazuje da, kada jedete kasno, odnosno posle šest sati popodne ili veoma kasno, odnosno posle 21 sat, to ima nepovoljan uticaj na vaše zdravlje - decidna je dr Beri.
Zašto većina ljudi ima poriv da jede uveče?
Profesor Tim Spektor dovodi noćno grickanje u vezu sa gledanjem TV sadržaja u kom se, takođe, propagira uživanje u hrani.
- Grickanje uz TV program postala je neka vrsta tradicije - kaže profesor Spektor.
Nutricionistkinja Beri navodi da uživanje u ultraobrađenom obroku čini da jedemo više, što dovodi do metaboličkog haosa; tačnije, šećer u krvi raste, a onda naglo pada. Uzročno-posledična veza je unos većeg broja kalorija tokom narednog obroka.
Dr Beri upozorava da nisu samo slane grickalice i kolači na toj listi, već i one koje se reklamiraju kao zdrave, a to zapravo nisu.
Ona je izdvojila namirnice koje možete jesti u kasnim popodnevnim satima:
- malo orašastih plodova
- voće
- grčki jogurt sa bobičastim voćem
- crna čokolada i bademi
- krastavac sa humusom
- jabuke sa puterom od kikirikija
- tvrdo kuvana jaja
- gvakamole sos i sveže povrće
(Ona.rs)