• 5
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šetnjom protiv viška kilograma: Nutricionista otkriva savete zlata vredne

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hodanje je jedna od boljih fizičkih aktivnosti jer jača vaše srce i sistem za cirkulaciju, sagoreva višak masnoća i aktivira svaki mišić u telu

  • 5
Trčanje, šetnja, hodanje Foto: Shutterstock

Koliko treba da hodamo da bismo smršali pitanje je koje zanima mnoge, posebno one koji i dalje nemaju volje za jačim fizičkim aktivnostima, a imaju želju da poboljšaju zdravlje i dovedu svoju liniju u red.

Mnogi zaljubljenici u fitnes svoju kondiciju održavaju i poboljšavaju hodanjem, a sve više se ta jednostavna aktivnost koristi i u borbi protiv viška kilograma. Naime, uz pažljiv unos kalorija i zdravu ishranu, hodanje vam može pomoći u smanjivanju broja na vagi.

Nutricionista Stefani Sasos ispričala je da se donedavno i sama borila s nekoliko kilograma viška, u čemu joj je posebno pomoglo svakodnevno hodanje, pa je odlučila da svoje savete podeli i s drugima.

1. Pijte dosta tečnost

Ako krećete u dužu šetnju, pripazite na hidrataciju. Trebalo bi da od 30 do 60 minuta pre izlaska u šetnju popijete dve čaše vode, a kada se vratite, još jednu. Naravno, u šetnju obavezno ponesite flašu vode.

- Izbegavajte slatke gazirane sokove ili pića s elektrolitima jer je, ako hodate umerenim intenzitetom, voda sasvim dovoljna - kaže nutricionista Stefani Sasos.

2. Nabavite pravu opremu

Staru i neudobnu obuću zamenite sportskim i udobnim patikama, jer će vam one obezbediti bolje držanje i na taj način ćete smanjiti šansu da se povredite.

Hodanje, trčanje, vežbanje Foto: Pixabay

- Odgovarajuće patike mogu poboljšati korak i učiniti hodanje na veću udaljenost udobnijim - naglašava Sasos.

3. Fokusirajte se na položaj tela

Samo hodanje ne zahteva nikakvu veštinu, ali određeni položaji tela mogu olakšati šetnju. Bradu držite podignutu, a ramena i leđa uspravna.

4. Ubrzajte tempo

Hodanje u intervalima izvrstan je način za sagorevanje viška kalorija, a šetnju ćete učiniti zanimljivijom. Postoje tri različite vrste hoda: šetnja normalnim tempom, brza šetnja i šetnja uz uloženu snagu.

- Zagrejte se dok lagano šetate, a zatim ubrzajte tempo. Kad dosegnete šetnju uz uloženu snagu, pratite koliko dugo možete tako da hodate, pa sa svakom šetnjom povećavajte minutažu - savetuje nutricionista.

5. Postavite sebi cilj

- Na primer, zadajte sebi da dva i po kilometara morate da pređete za najmanje 30 minuta. Kada dođete do tog cilja, postavite sebi novi cilj - savetuje Stefani.

6. Hodajte uzbrdo

Ako trenirate u zatvrenom prostoru, na pokretnim trakama postoji program koji vam omogućava da šetate pod nagibom. Ukoliko šetate napolju, potražite brdovito područje i na taj način pojačajte intezitet svog vežbanja.

7. Šetajte s prijateljima

- Prijatelji vam mogu pomoći da istrajete u svom cilju; pronađite nekog ko ima vremena i volje za zajedničku šetnju nekoliko puta nedeljno kako bi vas to dodatno motivisalo - zaključuje nutricionista Stefani Sasos.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje

Komentari

  • Jednostavno

    2. april 2022. | 08:25

    -52.5 kg setajuci uz manje korigovanje ishrane.

    Podelite komentar

  • Eto

    2. april 2022. | 09:14

    To nismo znali, dok se nisu pojavili dokoni ljudi da pricaju sta i kako ostalima.

    Podelite komentar