Šta je bitnije - trening ili ishrana? Stručnjak otkriva 3 pravila za fit izgled

Vreme čitanja: oko 1 min.

- Mišići su “fabrika za trošenje kalorija” - kaže za Ona.rs fitnes instruktor Nikola Krgić

Foto: pexels.com

Sigurno ste čuli da se ravan stomak “pravi” u kuhinji i da nijedan trening ne može da eliminiše posledice loše ishrane. Obe ove fraze su, kako za Ona.rs kaže fitnes instruktor Nikola Krgić, donekle tačne.

- Ako vam je cilj da smršate, morate biti u kalorijskom deficitu, a to možete postići smanjenim unosom hrane ili povećavanjem fizičke aktivnosti - navodi Krgić i dodaje da u praksi najbolje rezultate donosi kombinacija ove dve stvari.

Mnogi će reći da je lakše upravljati kalorijama kroz neki vid dijete, odnosno izbalansirane ishrane nego kroz trošenje kalorija na treningu.

Foto: Shutterstock

- Jednostavan način za upravljanje kalorijama bez brojanja je fokusiranje na unos minimalno obrađene hrane bogate proteinima, vlaknima i zdravim mastima - podseća Krgić.

Ali, iako je ishrana primarna u stvaranju vitke linije, ni trening ne bi trebalo zanemariti, jer fizička aktivnost ima višestruke benefite ne samo kad je u pitanju figura, već pre svega kad je reč o zdravlju.

- Trening snage pomoći će vam da stvorite mišićnu masu, a kada imate veći procenat mišića, jednostavno imate "fabriku za potrošnju kalorija". Aerobne aktivnosti poput hodanja, trčanja ili vožnje bicikla su od izuzetnog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema - podseća Krgić.

Zanimljivo je, ističe naš sagovornik, da kada treningom stvorite bazu i budete konstantni, to dozvoljava da i ishrana bude fleksibilnija.

- Da biste unapredili celokupno zdravlje, kombinujte minimalno obrađene namirnice, izbegavajte šećer i uvedite fizičku aktivnost tri i više puta nedeljno; budite uporni i rezultata će sigurno biti. Ako samo budete na dijeti, i tad ćete dobiti rezultate, ali oni će biti kratkoročni - zaključuje Krgić.

Instagram nalog Nikole Krgića možete da pratite OVDE

Video: Naučite kako da radite pravilan izdržaj

(Ona.rs).